• bg
  • en
 

Сайтове за безплатни снимки

10 сайта за безплатни изображения за вашите дизайни

Дизайн

Снимките и илюстрациите често са допълнение към различни дизайни, когато говорим за външна реклама и трябва да имат безкомпромисно качество, висока резолюция и наситени цветове. Всяко изображение се избира така, че да подхожда естетически на цялостния дизайн, да е достатъчно въздействащо и да привлича нужното внимание. Когато се опитваме да открием подходящото изображение обаче, понякога се сблъскваме с някои предизвикателства.

В онлайн пространството, има редица сайтове предлагащи снимки с отлично качество заснети на професионално ниво, които могат да бъдат изтеглени бързо и лесно както и илюстрации създадени от експерти в тази област. Най-популярните след тях са iStockphoto.com (от Getty Images) и Shutterstock.com, но за да изтеглите изображение оттам трябва да заплатите определена сума заради наличието на авторски права. По този начин желаният от вас дизайн се оскъпява допълнително. Снимките от подобни сайтове понякога имат и един недостатък-изглеждат твърде перфектни и неестествени така губят своята автентичност. Пример за такива снимки са хора с неестествено бели зъби и лъскави коси.

 

Добрата новина е, че съществуват и сайтове за безплатни снимки, които са отлична алтернатива на платените.

10 сайта за безплатни изображения и илюстрации

1.Vecteezy

Има няколко предимства, които правят този уебсайт открояващ се на фона на други сайтове за снимки. Първо, има по-стабилна търсачка, която ви позволява да филтрирате снимки по цвят, стил, брой хора, възраст на моделите и др. Второ, Vecteezy предоставя подписани версии на модели за всички безплатни снимки, където е необходимо. Това защитава потребителите (и техните дизайни) от всякакви правни задължения – детайл, който често се пренебрегва от други сайтове за безплатни снимки. И накрая, членовете на екипа за съдържание на Vecteezy ръчно преглеждат всяка подадена снимка за качество. Това означава, че тяхната колекция от снимки е експертно подбрана, осигурявайки високо качество.

 

2. Freepik

Freepik е мощна търсачка, която помага на потребителите да намерят безплатни висококачествени снимки , векторни изображения, илюстрации и PSD файлове. Милиони графични изображения са достъпни за изтегляне и могат да се използват във всеки личен или професионален дизайнерски проект. В допълнение, търсачката на Freepik има мощни филтри, които помагат за по-детайлно търсене. Потребителите на Freepik могат да изтеглят формати за графични изображение, съвместими с Adobe Illustrator или Photoshop.

 

3. Morguefile

Този сайт също е малко по-различен. Снимките не са подбрани и не са толкова професионално направени, както в Unsplash или Gratisography. Ще намерите снимки на произволни хора и предмети от ежедневието. Morguefile не е мястото за намиране на големи заглавни изображения, но ако имате нужда от обикновена безплатна снимка на дете, което си мие зъбите например, това е уебсайтът за безплатни снимки за вас.

 

4. Pixabay

Този сайт има много голяма база данни с висококачествени изображения. Той е малко по-ориентиран към бизнеса и маркетинга, отколкото Unsplash, което често е полезно за автори на съдържание и блогъри. Друго голямо предимство на Pixabay е, че  предлагат и безплатни вектори и илюстрации.

 

5. Stockvault

Stockvault е друг чудесен източник на безплатни снимки, тапети и дори изображения. Колекцията е само около половината от размера на на по-популярните сайтове за безплатни дизайни и снимки, но е добре подбрана и има ежедневни нови допълнения. Този сайт също има добра търсачка и е организиран за сърфиране по категории.

6. Pexels

Сайтът разполага с огромна, добре организирана колекция от безплатни снимки е една от най-добре подбраните в интернет. Освен това те имат безплатни видео клипове! Pexels е основният източник на изображения за много блогъри.

 

7. PicJumbo

PicJumbo в момента е процъфтяваща общност за безплатни снимки с голям избор от красиви безплатни снимки. Сайтът е създаден от 24 годишен фотограф.

 

8. Pikwizard

Освен че разполага с огромна колекция от уникални стокови изображения, Pikwazard предлага и наръчник за дизайн, който ви позволява да правите основни редакции като добавяне на наслагвания на текст преди изтегляне. Въпреки че основите са безплатни, те имат и платена версия, която е пълнофункционален онлайн инструмент за редактиране на изображения.

 

9. Rawpixel

Rawpixel твърди, че има най-разнообразната колекция от стокови снимки в индустрията – и може да е вярно. Те също така имат вектори, PSD макети и публично съдържание като известни японски разпечатки на дървени панели. Платената им опция допринася за спонсорирането на благотворителни каузи.

 

10. Reshot

Повече от обикновена колекция от снимки, Reshot е общност с мисия. Те се стремят да дадат на новите фотографи платформа да споделят творчеството си с тези, които се нуждаят от него. Техните подбрани колекции са обширни, зашеметяващи и напълно безплатни.

 

Възползвайки се от предимството на сайтовете за безплатни снимки и илюстрации, вие ще създадете ефектен дизайн без излишни разходи и ще разполагате с достатъчно богат избор от изображения, с чиято помощ да реализирате своите проекти. Също така, винаги можете да разчитате на Rebrand за дизайн услуги, в случай че имате нужда.