• bg
  • en
 

Blog

Брандиране на фасада | Що е то? Видове и приложение

Брандинг

В процеса по брандиране на фасада се крие мощен инструмент за създаване на положително впечатление и възбуждане на любопитството на хората. Този метод се отличава с големия си потенциал за привличане на вниманието, особено поради големината и мащабността на конструкцията.
В следващите редове ще разгледаме предимствата на брандирането на фасада, видовете материали, които могат да се използват, и защо ако доверите тази дейност на Rebrand ще се възползвате от изключително предимство.

Какво е брандиране на фасада?

Брандиране на фасада е концепция, която се отнася до възможностите за фокусиране върху представянето на даден бранд. Създаването на грабващ вниманието и продаваем имидж на бранда е от изключително значение и е ососбено полезен подход от маркетингова гледна точка.

Фасадното брандиране може първоначално да привлече вниманието и да генерира интерес към бранда, като по този начин да спомогне за разпознаваемостта. В дългосрочен план успешното позициониране изисква съгласуване на визуалния имидж на бранда с вътрешните ценности на компанията и качеството на нейните продукти и услуги.

Предимства при брандиране на фасада

Ангажиране на потребителите: Брандираната фасада предлага висока видимост и привлича вниманието като мощен визуален елемент, който създава усещане за професионализъм и солидност.

Разнообразие от дизайни: С големината на повърхността на фасадата се отваря безкрайност от възможности за създаване на креативни и ефектни дизайни, които могат да подчертаят индивидуалността на вашия бранд.

Гъвкавост в маркетинга: Фасадната реклама е ключов елемент в редица маркетинг стратегии, като предлага възможност за лесно четими и впечатляващи текстове и графики.

Широка разпознаваемост: Брандът става видим за голям брой хора, осигурявайки уникална възможност за повишаване на осведомеността и разпознаваемостта му.

брандиране на фасада

Ключови елементи в процеса на брандиране на фасада

Определянето на основната целева аудитория е от съществено значение за успешното брандиране на фасадата. Трябва да се анализират характеристиките на потребителите, техните нужди и предпочитания, за да се създаде рекламно съобщение, което да генерира последващо действие от потенциалния клиент, видял рекламата.

Друг основен компонент е изборът на подходящ дизайн и концепция в процеса на брандиране на фасадата. Трябва да се съобрази с уникалността на бранда, съобщението, което искате да предадете, визуалните предпочитания на целевата аудитория, изцяло съобразени и с начина на комуникация.
Изборът на подходящите материали и технологии за реализация на дизайна са друг ключов фактор при брандиране на фасада. Най-често в нашата практика използваме термина „Калкан”. Това е голям размер меш винил, който издържа на различни атмосферни условия и създава впечатление за мащабност.

Производството и монтажът на материалите са от критично значение за качественото изпълнение на проекта. Те трябва да бъдат извършени професионално и внимателно, за да се осигури устойчивост и естетичен вид на рекламата.

Последният етап в процеса на брандиране на фасадата е оценката на ефективността на рекламната кампания. Това може да включва измерване на броя на преминаващите хора, обратна връзка от клиентите или анализ на продажбите преди и след кампанията.

Видове материали за брандиране на фасада

Успешното брандиране на фасадата изисква съчетание от креативност, технически умения и разбиране на маркетингови принципи, за да се постигне максимален ефект и възвръщаемост на инвестицията.

Брандирането на фасада може да бъде реализирано чрез различни техники и материали, които се използват, за да се привлече вниманието към сградата и да се подчертае основното съобщение.

Най-разпространените материали за брандиране на фасада са винил, фолио или перфориран винил /меш/. Консултирайте се със специалист, който ще определи възможно най-подходящия материал, спрямо мащабността и бюджета на проекта за реклама.

брандиране на фасада

За какви сгради е подходящо?

Брандирането на фасадата на сграда може да бъде стратегически ход за различни видове сгради, особено тези, които имат за цел да подобрят видимостта на бранда, да създадат забележително присъствие в даден район или да предадат конкретно послание на обществеността.

Уместността на брандирането на фасадата зависи от предназначението на сградата, естеството на предприятията, в които се помещава, и контекста, в който е разположена. Ето някои видове сгради, при които брандирането на фасадата обикновено се счита за подходящо:

Корпоративни/Административни сгради

Големите корпорации често брандират фасадите на своите сгради, за да подсилят присъствието и идентичността на своята бранд. Това може да служи като физическо проявление на мащаба, културата и ценностите на компанията.

Магазини за търговия на дребно и молове

Търговците на дребно, особено водещите магазини на известни марки, често използват брандиране на фасади, за да привлекат клиенти и да насочат поток от редовни или потенциални клиенти.

Хотели и курорти

Хотелите често брандират фасадите си, за да предадат усещане за лукс, комфорт или уникална идентичност, като помагат за привличането на гости, като обещават определено изживяване или ниво на обслужване.

Спортни зали

Стадионите и арените могат да брандират фасадите си с имената и логата на местни отбори или големи спонсори, като използват емоционалната връзка, която феновете имат със спортните марки.

Културни институции и музеи

Брандирането на фасадите може да се използва за популяризиране на експонати, увеличаване на видимостта и подобряване на публичния имидж на институцията, което я прави по-привлекателна и разпознаваема за посетителите.

Офис сгради

Особено тези, в които се помещават множество фирми, може да имат фасадна бранд, за да подчертаят ключовите наематели или собствената бранд на сградата, ако тя е позиционирана като ориентир или център за определени видове професионалисти.

Образователни сгради

Университетите и колежите понякога брандират фасадите на видни сгради в кампуса, за да подсилят тяхната идентичност и наследство, изявявайки престиж и традиция.

Транспортни центрове

Летища, жп гари и автобусни терминали могат да включат брандиране на фасадите си, за да подобрят ориентирането, разпознаването на спонсорите или просто да подобрят изживяването на пътниците, като направят пространството по-динамично и ангажиращо.

Защо да изберем брандиране на фасада?

Изборът на реклама, чрез брандиране на фасади включва използване на физическото присъствие на сграда, за да се съобщи идентичността, ценностите или промоционалните послания на бранда директно на обществеността.

Тази стратегия може да предложи няколко предимства, което я прави привлекателен избор за фирми и организации, целящи да подобрят своята видимост и въздействие. Ето основните причини, поради които предприятията могат да изберат този вид позициониране:

Повишена видимост: Брандираната фасада може значително да увеличи видимостта на бранда, особено в зони с голям трафик. Той действа като широкомащабна реклама, непрекъснато видима за пешеходци, шофьори и заобикалящата общност.

Подсилване на бранда: Брандирането на фасадата служи като постоянно напомняне за присъствието на бранда, ангажирайки широка аудитория със значение, цели и ключови послания. Това е ефективен начин да поддържате добър имидж сред потребителите и заинтересованите страни.

Архитектурно предимство: Добре проектираната брандирана фасада може да подобри визуално сградата, превръщайки я в забележителност или интересна точка в нейното местоположение. Това може да допринесе положително за престижа и възприеманата стойност на бранда.

Диференциация: На конкурентни пазари отличителното брандиране на фасадата може да отличи бизнеса от неговите конкуренти, предлагайки уникална идентичност, която го отличава на пренаселен пазар.

Ангажиране на общността: Чрез обмислено брандиране на фасади организациите могат да се ангажират с местната общност, отразявайки културни, исторически или социални ценности, които резонират сред жителите и посетителите.

Рентабилен маркетинг: В сравнение с традиционните рекламни методи брандирането на фасади е еднократна инвестиция, която предлага непрекъснато излагане без повтарящи се разходи. Това е рентабилен начин за поддържане на видимостта на бранда.

Повишаване на стойността: Брандираната фасада може да повиши възприеманата стойност на самия имот, привличайки наематели, клиенти или инвеститори, които ценят връзката с бранда.

брандиране на фасада

Защо да изберете Rebrand за брандиране на фасада:

Професионализъм и експертиза: Rebrand предлага широка гама от продукти и услуги в областта на външната и фасадната реклама, като гарантира висок стандарт на качество и професионализъм във всеки етап от проекта.

Индивидуално обслужване: Ние предоставяме услуги от-до, включително взимане на размери, дизайн, печат и монтаж, с око към детайла на всеки аспект на процеса.

Нестандартни решения: Разчитайте на нас за иновативни и нестандартни решения, които да подчертаят уникалността на вашия бранд и да го издигнат над конкуренцията.

С Rebrand, вашият проект за брандиране на фасада е в надеждни ръце. Свържете се с нас днес и нека вашият бранд засияе и във височина!