• bg
  • en
 

Задължителна ли е цветната проба преди печат на голям тираж

Задължителна ли е цветната проба преди печат на голям тираж

Реклама

Разкъсвате нетърпеливо пакета с печатни материали. Не вярвате на очите си – това, което виждате, няма нищо общо с онова, което гледахте толкова пъти на монитора! Неестествени цветове, разместени текстове – грозно, просто провал.

Какво означава „цветна проба“

Когато подготвяте за печат дипляни, брошури, каталози и други печатни материали в по-голям тираж, поискайте така наречената цветна проба. Това е отпечатък, който се прави преди стартирането на печатния процес и дава максимално точна представ как ще изглежда вашият печатен материал след отпечатването си при настоящата предпечатна подготовка и избраната хартия.

Защо да поискате цветна проба преди започване на печата

За да сте сигурни, че ще има съответствие на цветовете

Цветовете на монитора и цветовете върху хартията се постигат по много различен начин. Ако мониторът не е преминал през калибриране (специална настройка), така че цветовете му да съответстват на тези на конкретната печатарска машина, няма как отпечатъкът и екранният образ да съвпаднат.

 

Да не говорим, че винаги има възможност и за некоректно извършен предпечат, което също може да доведе до проблем в отпечатаните цветове на крайния полиграфичен продукт. Предварителната мостра е последният ви шанс да проверите какво ще се вижда, когато печатът приключи и печатните материали са готови.

За да проверите качеството на предпечата

Това е процесът, който подготвя визията, разработена от графичния дизайнер, за отпечатване. Ако предпечатът не е реализиран професионално, рискувате на дипляната или в каталога да има разместени изображения и текстове, сбъркани шрифтове, некачествени снимки, зле изглеждащи фонове, грешки в монтажа и т. н.

За да получите гаранция за качеството на готовия продукт

Ако цветната проба покаже видими отклонения от желаното, има възможност предпечатните файлове да бъдат коригирани така, че да получите качествени дипляни или каталози.

 

Когато качеството на мострата напълно ви удовлетворява, тя се превръща в образец за печатния материал, който поръчвате, и при отклонение от него ще имате право на рекламация.

Струва ли си цветната проба усилията

Цветната проба си има цена и изисква време. При ниски тиражи и евтини печатни материали тя би натоварила крайната цена и ще трябва да прецените дали ви е нужна – според предназначението на печатния материал и изискванията към него. Но когато става дума за

 

  • високи тиражи;

 

  • върху скъпа хартия;

 

  • със специални ефекти;

 

  • с повишени изисквания към качеството,

 

предварителната мостра е задължителна. Каквато и да е цената ѝ и колкото и да забави печата, тя може да спаси целия тираж и немалката сума, която плащате за него.

Сертифицирана цветна проба

Значимостта на цветната проба в процеса на създаване на полиграфически изделия с предсказуемо, повторяемо качество доведе до създаването на високотехнологични цифрови системи за изработката ѝ от производители като Epson, Canon, Kodak и др.

 

Разработени са професионални стандарти съобразно типа на използваната хартия и вида печат – ролен или листов. Стандартите обхващат още коректното калибриране на принтера, конфигурациите между медия, мастила и принтер, контрол върху околната среда и т. н. При прецизното им следване се получава така наречената сертифицирана цветна проба. Тя, от една страна, описва начинът, по който печатницата трябва да възпроизведе цветовете, а от друга – дава гаранция пред клиента за максимално високо постоянно качество на продукта.

 

Освен модерната техника и строгите стандарти за достойнствата на една цветна проба са много важни уменията и знанията на специалистите, които я изработват. Ние сме печатница „Ребранд“ и разполагаме с едни от най-добрите професионалисти в бранша. Имаме ресурс за създаване на висококачествени полиграфически изделия с предсказуемо постоянно качество. Заповядайте!