• bg
 • en
 

Дигитален и офсетов печат

Дигитален и офсетов печат или защо разширихме нашето портфолио

Новини

Офсетовият печат е на повече от сто години и като цяло технологията не се е променила особено. В същото време дигиталният печат постига все по-добро качество и става все по-щадящ за природата. Защо утвърдена широкоформатна печатница като „РеБранд“, разчитаща на дигиталните технологии, включи в портфолиото си и офсетовата? За да осигурим максимално адекватно изпълнение на проектите ви като качество, време и цена.

 

В опит да улесним избора ви между дигитален и офсетов печат, ще разгледаме приликите и разликите, предимствата и недостатъците на всеки от тях.

Какво представлява офсетът

Същината на процеса изисква изображението да се пренася върху алуминиеви пластини – по една за всеки от основните цветове по CMYK – магента, циан, жълт и черен. Плаката се намастилява, но изображението не се прехвърля директно върху хартията, а върху гумен цилиндър, наричан още офсетов, от където с помощта на натисков цилиндър изображението се отпечатва.
Докато намастиляването на металните плаки и валяците стане равномерно и докато съвпаднат четирите цвята, се правят пробни отпечатъци – така наречената макулатура.

Възможно е да се добави и пета плака – за отпечатване на допълнителни покрития – лакове и др. Офсетовият печат използва и цветове, с по-голям цветови обхват от СМУК –Pantone цветната скала.

Какво представлява дигиталният печат

При дигиталния печат – Индиго, характерното и по-доброто от другите принтери е наличието на гумен и натисков цилиндър, който прехвърля изображението върху хартията. Така се получава по-качествено и детайлно изображение.

При него изображението от компютъра се прехвърля директно към печатащия принтер. Използват се електростатични ролки, които са по-популярни като барабани, и чрез които тонерът се нанася върху хартията. Един барабан работи с един цвят. По сходен начин работят и мастилено-струйните принтери. Не е необходима никаква допълнителна подготовка, нито разход на хартия и мастила до достигане на първото качествено дигитално копие.

Предимства и недостатъци на офсетовия печат

 • Веднъж изготвени плаките, могат да се отпечатат бързо огромен тираж копия, като при това единичната им цена чувствително намалява.

 

 • Офсетовите изображения са с високо професионално качество.

 

 • Цветовете се възпроизвеждат по-прецизно, с по-голяма детайлност, по-точно и отчетливо. При нужда от точно определен цвят, резултатът се постига с приложение на Pantone и други персонализирани мастила.

 

 • Използва се почти всеки материал – хартия (от най-леката до най-тежката и текстурирана), картон, текстил, фолиа, винил и т. н.

 

 • Предпечатната подготовка – цветоотделки за по-старите машини и плаките, също макулатурата имат своята цена и при малките тиражи единичното копие е доста скъпо.

 

 • Изработването на плаките и настройките изискват време и затова продуктът не може да бъде произведен на момента.

 

 • Всички копия са абсолютно идентични като информация, но е възможно да има отклонения в цветовете между различните отпечатъци.

 

 • Когато на плаките има грешка, за да се поправи, трябва да се изработят нови плаки. Ако не я забележите своевременно, тя ще присъства в целия тираж.

 

 • Необходимо е време за съхнене на отпечатъците, преди да се пристъпи към следпечатните операции (биговане, сгъване, зашиване и т. н.).

Предимства и недостатъци на дигиталния печат

 • Печатът се извършва директно от файла и затова процесът е по-бърз, а цената не е натоварена с разходи за цветоотделки и плаки.

 

 • Поръчвате изгодно много малки тиражи – дори и единични копия – и ги получавате почти веднага.

 

 • Отпечатъците са идентични като цвят.

 

 • Можете да отпечатвате различна информация буквално на всяко копие – примерно – името на получателя на всяка от поздравителните картички, номериране и т. н. Както и да поправите грешката веднага, щом я забележите.

 

 • Качеството на дигиталното копие, сравнено с офсетовото, е по-ниско като острота и отчетливост на цветовете. Но при днешните технологии непрофесионалист трудно би могъл да забележи разликата.

 

 • Всички копия имат една и съща цена, което прави високите тиражи скъпи.

Как да изберете между дигитален и офсетов печат за вашия проект

Според нужния ви тираж

При голям тираж – поне над 500 броя при големите формати – офсетът ще ви е по-изгоден и при това ще получите по-качествен продукт. Но за 100 визитки, за 50 покани или 20 картички използвайте дигиталните принтери.

 

Според необходимото качество и обем

Вестници, бюлетини, периодични издания имат нужда от офсет.

 

Според физическите размери

Стандартно цифровите принтери работят с максимален размер на медията около 50 на 70 см А Нашият е 32х48 см, а офсетовите машини – с около 70 на 100 см. Но ако според всички други критерии по-подходящ за проекта ви е дигиталният печат, то ще използваме широкоформатен принтер.

 

Според времето, което имате

Ако бързате – решението е дигиталният печат.

 

Според строгостта на изискванията за цветовете

Когато наистина не можете да си позволите компромис с цвета – офсетовият печат използва  Pantone мастила и ще ви гарантира точност. Индигото има имитация на Пантон

 

Според уникалността на всеки екземпляр

При голям тираж идентични копия изберете офсетов. При необходимост от индивидуализиране на копията – дигитален печат.

 

Необходима ли ви е цветна проба

Понеже цифровите отпечатъци са напълно идентични, какъвто е първият, такива ще са и следващите. При офсета пробата ще ви излезе скъпа – особено ако трябва да се коригира. Цената ѝ включва плаките (в някои случаи и цветоотделките), хартията и мастилата за макулатурата и труда, докато излязат първите нормални отпечатъци.

 

 

На практика изборът е доста по-сложен, отколкото на пръв поглед. Затова за всеки отделен проект е най-добре да се консултирате със специалист.

Заповядайте при нас. Вече разполагаме с модерна техника както за дигитален, така и за офсетов печат – визитки, флаери, постери, книги – всичко, което ви е нужно. С нея работят опитни професионалисти и за всеки конкретен случай ще получите най-добрата оферта и най-прецизната изработка.

Очакваме ви!