• bg
  • en
 

Фолиото и различните му приложения

статия фолио

Фолиото и различните му приложения

Материали

„Фолио“ е сборно име за множество продукти. Но когато става дума за широкоформатен печат, външна реклама и брандиране най-често се имат предвид PVC фолио, перфо фолио, пясъкоструйно фолио, светлоотразително фолио и др. Всеки от видовете фолио си има предназначение, особености и технически характеристики, които го правят по-подходящо за един или друг случай. Някои от тях са добри за печат, други – за рязане на плотер. Някои са за външно лепене, други – за вътрешно. Има такива, които пропускат светлината, но спират външните погледи, и такива, с които се изработват витражи или се облепват автомобили и всякакви извити и изпъкнали форми.

Доброто им познаване обуславя оптималния избор и възможно най-доброто съотношение цена/потребителски ползи.

PVC фолио

Всъщност – повечето фолиа, използвани за рекламни цели, са от PVC, но с включването на разнородни добавки те придобиват различни характеристики и различно предназначение. Може би най-големите групи са тези на фолиата за печат и за рязане на плотер.

 

Самозалепващите PVC фолиа за печат са мономерни, могат да са матирани или с гланцова повърхност. Печатат се с различен тип мастила и са предназначени за лепене върху гладки, равни повърхности. Плътни са и печатът върху тях е качествен, с наситени, живи цветове. Но за сметка на това PVC фолиото не пропуска светлина, ограничава и видимостта. То е най-вече за външно приложение и според качеството си има различна трайност.

 

Ламинирането повишава силно устойчивостта им на слънчевото греене (UV лъчи), на високите температури, дъжда, вятъра и студа. От тях се произвеждат от малки лепенки, през рекламни табели до големи експозиции за външна и вътрешна реклама, за брандиране на стопански обекти.

Популярни са и така наречените транслуцентни фолиа. Те пропускат добре светлината и се използват, когато осветяването идва отзад.

 

За брандиране на автомобили и повърхности с леки кривини (2D) ви е нужно полимерно PVC фолио с известна пластичност и голяма здравина. Препоръката на специалистите е то да бъде ламинирано. При използване на каст PVC фолио, предназначено за 3D кривини, ламиниране не е необходимо, а срокът на употреба със запазване на добра визия достига до десетина години.

Перфо фолио

Перфо фолиото се нарича още фолио с еднопосочна видимост. То спира погледите отвън навътре, но запазва пълната видимост отвътре навън. Първи избор е при брандиране на витрини, врати и прозорци, защото пропуска светлина вътре в помещенията и в превозните средства. Процентът на перфорираната площ и диаметърът на отворите може да е различен, което се отразява на степента на осветеност в магазина, офиса, автобуса. Препоръчва се за кратки и средносрочни рекламни кампании.  Въпреки че изображението не може да се сравнява с това върху плътното PVC фолио, то е качествено, с достатъчно плътни цветове.

Фолио статия

Светлоотразително фолио

Като отразяват светлината, изработените от светлоотразително фолио елементи са видими дори през нощта. От него се изработват пътни знаци, информационни табели и пътна сигнализация, светлоотразителни ленти за маркиране на превозни средства и т. н.

 

Светлоотразителното фолио намира широко приложение в брандирането на търговски обекти и във външната реклама – особено при изработката на експозиции за билбордове, разположени край пътищата извън населените места. То може да бъде използвано както за цялата визия, така и само за надписите, за логата.

Пясъкоструйно фолио

Пясъкоструйното  фолио е специално PVC фолио, предназначено за лепене върху много гладки повърхности като стъкло и прозрачни пластмаси. От него се изработват впечатляващи витражи. Прозрачният лепилен слой осигурява еднаквата му визия и от двете страни на стъклото, на което е залепено. Пропуска разсеяна светлина.

Прилага се широко за вътрешна украса  и декорация на фасади и витрини, прозорци, стъклени врати и преградни стени. Ще го видите както в частни домове и обществени институции, така и в СПА центрове, хотели, ресторанти и др.

 

Пясъкоструйното фолио се използва за интериорни и за екстериорни решения. Термоустойчиво е в широки граници – от около -40° С до около +80° С. Произвежда се с вградени UV филтри.

Фолио за асфалт

Фолиото за асфалт е алуминиево. Меката гъвкава основа включва полиуретан и кварцов пясък. Лепилото му осигурява отлична адхезия с различни повърхности – релефни, неравни, с груба структура. Използва се на открито и на закрито. Покритието му дава възможност за отпечатване на впечатляващи изображения. Залепени веднъж, стикерите са стабилни и устойчиви на физическо въздействие. Издържат както на екстремни климатични промени, така и на вода, масла, горива.

 

Практиката показва, че стикерите, изработени от фолио за асфалт имат дълъг експлоатационен срок дори върху паркинги, улици, бензиностанции. При това са изключително въздействащо рекламно средство.

 

Трудно се ориентирате в изобилието от фолиа, а ви предстои брандиране на обекти и външна реклама? Обадете ни се! Ние сме експерти в сферата и сме на ваше разположение!