• bg
  • en
 

Blog

Материали в нашата печатница

Материали за широкоформатен печат

Материали

Когато решите да брандирате своя търговски обект, вътрешното пространство на магазина и офиса или предвиждате външна реклама и облепване на автомобили, разчитате професионалистите да ви препоръчат най-подходящия материал. Но е добре и самите вие да имате поне предварителна информация за така наречените медии, с които се работи.

Какво представляват медиите за широкоформатен печат

Това са материалите, използвани при широкоформатния печат за целите на брандирането. Те се печатат или се изрязват и формират по различен начин, което осигурява разнообразие и възможност за индивидуализиране на всеки проект. Най-често са синтетични, но могат да са и с естествен произход.

 

Продуктите на различните производители имат различни търговски названия, но най-общо става дума за винил, фолио, хартия, беклит филм, канаваца, PVC, пенокартон, еталбонд и т. н. Всеки от основните видове материали има своите разновидности, предпочитани за изпълнението на едни или други задачи.

Винил – какво представлява и за какво се използва

Винилът, използван в рекламната индустрия, представлява полиестерна тъкан, обмазана с поливинилхлорид (PVC), към който са добавени различни пластификатори. Негови близки роднини са старите грамофонни плочи, тръбите за ВиК, изолациите на проводниците и т. н.

От гъстотата и оплетката на полиестерната тъкан се определят качествата на винилното платно. Ако трябва да избирате между два вида винил, по-тежкият е по-качествен и по-здрав.

Основни свойства на винила

Гъвкавото винилно платно, използвано за широкоформатен печат, е с добра механична якост, има отлична еластичност и издръжливост на влага. Устойчив е на въздействието на повечето основи, киселини, мазнини, алкохол. Трудно се поддава на горене и запазва формата си до около 65° С.

 

Поема добре мастилата и върху него могат да бъдат отпечатани изображения с различна разделителна способност – според това от какво разстояние ще бъдат гледани. Това го прави особено подходящ за отпечатване на визии за външна реклама. Манипулира се лесно и позволява съшиване на няколко парчета заедно за получаване на големи формати. Търпи разнообразни довършителни операции за улеснение на монтажа – поставяне на капси, изработка на джобове.

 

Винилът се рециклира добре.

мастило ребранд

Основни видове винил

Те се определят от начина на производство, което обуславя качествата му. За широкоформатен печат се използват най-вече ламиниран и промазан винил и винилна мрежа (меш).

 

  • Ламиниран

Той е добър за краткотрайни експозиции и вътрешно приложение. Проблемът при него е, че е с по-лоши якостни свойства, по-слабо еластичен е и при по-студено време започва да се чупи. Съответно на качеството си, ламинираният винил е по-евтин.

 

  • Промазан

Промазаният е чудесен избор за всякакви цели. Той е по-мек и гъвкав, с по-висока еластичност и здравина на опън. Запазва качествата си и при ниски температури. По-скъп е, но е по-изгоден при изпълнението на дългосрочни задачи.

 

  • Мрежа (меш)

Винилната мрежа се произвежда от по-рядко полиестерно платно с по-големи отвори. Те остават отворени и след промазката с поливинил хлорид и така се получава гъвкава и еластична винилна мрежа. Тя пропуска добре светлината. Особено препоръчителна е за дълготрайни, едроплощни експозиции, тъй като циркулиращият през нея въздух няма да позволи задържане на влага и плесенясване на основата, върху която е разположена мрежата.

 

Съществуват винили за предно (външно) осветяване и такива, при които осветлението е зад изображението (вътрешно при двустранни билборди и светещи кутии).

Приложения на винила

От винил се изработват най-вече продукти с големи формати – като се почне от банери и се стигне до мегаборди, калкани и брандиране на фасади.

Отпечатаните върху винил визии за билборди могат да бъдат използвани многократно, като се пренасят от локация на локация. А здравината на медията е отлична за изработка на палетни ленти.

 

Ние сме „РеБранд“ и сме на ваше разположение за консултации и поръчки.