• bg
 • en
 

Печат върху плоскости

Печат върху плоскости

Материали

Вече ви разказахме за директния UV печат върху шперплат. Тогава стана дума, че технологията е разработена за печат върху плоскости въобще . Като медия се използват различни материали, които с различната си текстура и попиваемост осигуряват различни ефекти на печатното изображение.

Разпенено ПВЦ

По името на водещите производители ще срещнете материала и като коматекс, форекс, лайтекс. Има пенообразна вътрешна структура от поливинилхлорид и гладки, твърди външни повърхности. Много лек е, високо устойчив на химикали и температурни промени, на вода, огън, мухъл и плесен. Директният UV печат върху него дава жив, фотореалистечен образ. Плоскостите от разпенено ПВЦ са идеални за приложения на открито и закрито. Притежават отлична гъвкавост и са лесни за обработка.

Пенокартон

Пенокартонът съперничи по ниско тегло на разпененото PVC. Неговата вътрешност също е от пяна, но тя е полиуретанова. Външните му повърхности са от многослойна хартия със специално покритие. Това означава, че е подходящ само за интериорна употреба. Лесно се обработва, запазва формата си.

Реборд

Реборд е рециклиран картон с гладки външни стени и клетъчно сърце. Плоскостите са твърди и здрави, изключително леки. Имат вградена изолационна мембрана, която ги пази от овлажняване и деформиране. От тях можете да направите каквото си искате – от табели и пана до макети. Обработва се лесно и резултатите с директния UV печат са перфектни.

Плексиглас

Акрилните плоскости са добре познати в ежедневието. Плексигласът е твърд, с известна гъвкавост и е устойчив на натоварване и удар. Има висока прозрачност и не изкривява образа.  Повърхността му е много гладка – до гланцова. Поддава се лесно на обработване. Отличен е за външно приложение и е почти два пъти по-лек от стъклото. Предлагат се безцветни (опал) и оцветени плоскости. Рециклира се лесно.

Стъкло

Рисуваното стъкло винаги е било признак за лукс и изтънченост. Днес модерните печатни технологии го направиха достъпно и популярно. С директния UV печат върху стъкло можете да украсите дома си, офиса, заведението и хотела. Когато светлината се процежда през ярките изображения, те сякаш оживяват. Печатното стъкло е изключително атрактивно и въздействащо, прилагано с рекламни цели.

Шперплат

На директния UV печат върху шперплат посветихме отделна статия. Тук само ще отбележим, че напечатан, той е не по-малко атрактивен от дървото, но е значително по-евтин от него.

Дърво

Отпечатъкът върху дърво е възможен както върху плоскости, така и върху заготовки или готови елементи от цялостни изделия – играчки, мебели, художествени конструкции, декори и др. Възможни са както функционални изображения – информативни и рекламни, така и висококачествени репродукции на художествени произведения – икони, картини, графики, също и снимки. Всеки път директният UV печат постига висок естетически ефект с минимум разход на ресурси.

Еталбонд

Еталбондът е композитен материал тип сандвич. Изграден е от сърцевина от полиетилен и слепващи вещества с външни стени от алуминий. Той притежава отлична пожароустойчивост, лек е, но твърд. Издържа безпроблемно на екстремната градска среда – променливи атмосферни условия, силна замърсеност и запрашеност. Подходящ е за създаване на пространствени форми. Директно отпечатаните изображения са въздействащи, красиви и трайни.

Вералит

Това са полиестерни (PET) плоскости. Повърхностите им могат да са гланцирани, матирани или пък релефни. Обикновено са чувствителни към UV лъчите и затова се препоръчват за интериорно приложение, но се срещат и UV стабилизирани. Малко по-слабо прозрачни са от плексигласовите, но пък имат по-добра устойчивост на удар. PET се използва и за опаковки на храни. Рециклира се.

Полипропилен

Материалът е прозрачен и лек, с висока устойчивост на химически въздействия и липса на токсичност. В печатната индустрия често се използват плоскости от екструдиран полипропилен. Те притежават твърдост и отлични якостни показатели. Осигуряват впечатляващи резултати при директен UV печат. Препоръчват се за употреба на открито.

Предимства на плоскостите за директен UV печат

Печатат се предварително форматирани.

 

 • Допълнителният бял цвят, използван при отпечатването, открива нови творчески възможности пред дизайнерите, осигурява желаните резултати при употребата на прозрачни и цветни плоскости.

 

 • Изсушаването на мастилото с нарочно създадени UV лампи създава ясен, отчетлив и траен образ дори върху материали, който трудно попиват или не попиват.

 

 • Избягва се допълнителният труд по каширане или облепване на основата с предварително напечатана хартия и фолио и грешките, свързани с тях.

 

Коментираните материали се обработват лесно. Позволяват изрязването по контурите на отпечатъка, като се получават въздействащи обемни образи. Устойчиви са на различни условия. Отличават се с достъпна цена и продължителен срок на употреба.

Какво е приложението на директния UV печат върху плоскости

Плоскостите с фотореалистични печатни изображения имат много широко приложение в интериорния и екстериорен дизайн и в рекламата:

 

 • информационни и указателни табели;

 

 • щендери и дисплеи на мястото на продажбите;

 

 • впечатляващо обзавеждане на щандове и витрини по панаири и изложби;

 

 • персонализирана изработка на сувенири и играчки;

 

 • естетически издържани композиции, украсяващи финансови, културни и обществени институции;

 

 • изпълнение на сценични декори;

 

 • декориране на домове, хотели, офиси и т. н.

 

Готови сме да коментираме и да се заемем с изпълнението на всяка ваша идея, защото възможностите на технологията за директен UV печат върху плоскости наистина са неограничени. Свържете се с нас!