• bg
  • en
 

Как да се подготвите за Черния петък

Как да се подготвите за Черния петък

Реклама

Черният петък чука на вратата. 2020 година доказа, че за него не е пречка дори пандемията. А като имате предвид, че тази година ги няма ограниченията на принудителната изолация, подгответе се за потоците устремени преследвачи на ниските цени отрано

Планирането гарантира успеха

Планирайте рано

Важно е не просто да планирате. Важно е да планирате достатъчно рано, за да имате време да изпълните плана си. Колкото и да сте експедитивни в действията си, най-малкото сте обвързани с доставки, реклама, осигуряване на достатъчно подготвени служители и т. н.

 

Планирайте реалистично

Като отчита реалните възможности и дадености, планът ви трябва да предвижда евентуалните „тесни“ места и да посочва как да ги избегнете. Това може да са споменатите вече доставки на стоки и материали, мерки за безопасно пазаруване както за клиентите, така и за екипа ви, организация на работата, която осигурява безпроблемно обслужване на екстремно нарасналия поток купувачи и избягване на хаоса и задръстването на магазина с хора и разпилени стоки. Ако е нужно, осигурете отварянето на допълнителна каса за дните около Черния петък.

 

Планирайте умно

Черният петък не е ваша еднолична акция. Примамливи отстъпки ще предложат всички – съседните магазини, конкурентите ви. Задачата е да насочите купувачите към вашия магазин и да ги убедите, че трябва да оставят парите си при вас, не при съседите. Особено важна е борбата за тези, които просто търсят изгодни покупки, без да са определили предварително точно какво трябва да купят.

 

Дали бихте могли да предложите най-добрите отстъпки? Или пък да разработите система, която увеличава процента на поевтиняване пропорционално на нарастващата стойност на покупката? Да направите пакетни отстъпки, като пакетът включва полезни продукти, взаимообвързани по някакъв признак – игри за PlayStation, смартфон с протектор, таблет със слушалки и физическа клавиатура и т. н.

 

Не подценявайте предложенията за предварителни продажби – от една страна те дават възможност на широка аудитория да разбере, че подготвяте големи намаления за Черния петък. От друга са още един начин да реализирате добри обеми, като изтеглите част от продажбите напред и регулирате търсенето във времето, избягвайки хаотичното струпване в деня на Черния петък.

Рекламирайте адекватно предложенията си за Черния петък

Нарастващото значение на интернет за бизнеса, рекламата, за  търговията – особено тази на дребно – няма как да бъде отречено. Но да разчитате само на онлайн реклама и комуникация, когато вашите потребители пазаруват не онлайн, а от вашия физически магазин, е напълно сгрешена тактика. Особено за Черния петък, денят, в който мнозина ще похарчат пари спонтанно, просто защото не могат да устоят на предложението, което виждат на витрината ви или на билборда наблизо.

 

Затова при планирането отделете подобаващо внимание на рекламата и на информационните средства, които ще използвате за комуникация с потребителите си за Черния петък:

  • външна реклама

Билбордове, реклама на автобусните спирки, табели, флагове, транспаранти, светещи кутии – използвайте всичко, което ще привлече вниманието на пешеходците по постоянния им маршрут, както и на случайно преминаващите и разхождащите се.

 

  • витрините

Витрините правят магазина видим и лесно откриваем в гъмжилото на града. Използвайте ги, за да оповестите най-добрите си предложения, които ще отбият от пътя и ще подмамят в магазина всеки, тръгнал за изгодни покупки в деня на Черния петък.

 

  • стикери и плакати

Когато вашият търговски обект е в голям търговски център или МОЛ, подовите стикери ще очертаят пътеката към него и ще го направят лесен за откриване. В зависимост от оформлението си, те ще възбудят любопитството и ще формират очакванията на купувачите.

 

Стикерите ще са ви от полза и при означаване на необходимата дистанция между клиентите в магазина – особено на Черен петък – все още сме в условията на пандемията от COVID-19. Не пропускайте напомнянето за носенето на маски и необходимостта от периодично дезинфекциране на ръцете.

 

Плакатите са отличен вариант за въздействие на мястото на продажбите. Поставете ги в близост до продуктите, върху които искате да акцентирате.

 

Позвънете ни и ние ще ви помогнем да се подготвите за Черния петък. Желаем ви успех!