• bg
  • en
 

Предимствата на канавата

Предимствата на канавата като медия за печат

Материали

Канавата е текстилно платно с богата история. Някога се тъкало от коноп – от там идва и името му – Cannapaceus (латински). Като минало през френския – canevas, на български станало канаваца или канава. По-късно я тъкали от юта, лен или памук, а днес – и от полиестер и смесите му с естествени влакна.

 

Около ХIV – ХV век най-използвана била за корабни платна. По това време се появили и първите маслени картини, рисувани върху канава, която по-късно успешно изместила дървото в живописта. Достигналите до нас стотици шедьоври доказват трайността и здравината ѝ. Днес има много видове, може би дори се сещате за рядката, използвана за бродиране, или за твърдата, с която се оформят реверите на саката и връхните дрехи. Но нашият интерес е насочен към плътното текстурирано платно, върху което с модерна техника отпечатваме каквито пожелаете изображения.

Предимствата на канавата като медия за широкоформатен печат

Материалът, върху който се печата, дава своето отражение върху качеството на изображението, устойчивостта му и възприятието на зрителя.

 

  • Канавацата приближава разпечатката до оригинално произведение на изкуството и ѝ придава висока естетическа стойност.

 

  • Богатата ѝ структура осигурява обемност и живост на образа и перфектна имитация на почерка на твореца.

 

  • Създава реалистично усещане за ръчно полагане на мазките.

 

Все по-приемливо става художниците да правят копия от картините си чрез директен печат върху канава, което осигурява много по-масов достъп до изкуството им. При това копията притежават отлична здравина и издръжливост.

Има различни видове канава за директен печат

За нуждите на печата се изработват различни видове канаваца. Различават се основно по структурата и текстурата си. Едни са по-груби. Други са много фини и са подходящи за печат на изображения с дребни детайли.  Някои са със специални покрития, които не позволяват на мастилата да попиват и да избледняват, което пък осигурява пълнотата и яркостта им. Има и предварително обработени, за да не поемат вода.

 

В зависимост от вида на канавата, може да се наложи след отпечатването да се постави лак, който ще пази изображението от замърсявания и UV лъчи, а цветовете – от избледняване, и ще удължи живота на паното. Освен това той може до осигури матов, сатениран или гланцов повърхностен слой.

Печат на репродукции, снимки и картини върху канава

Художествените репродукции и снимките, отпечатани върху платно са с високо качество и са предпочитани за декориране на обществени сгради, хотели и домове. Ако харесвате ефекта на ръчното рисуване – печатът върху канава е това, което ви е нужно. Този метод е незаменим и при необходимост от големи пана, картини, фотографии. Много модерно е изображението да бъде разделено на няколко панела, които се монтират един до друг.

 

Технологиите за печат дават възможност за пълно персонализиране на отпечатъците. Можете да поръчате щампа както с любима семейна снимка, така и с рисунки на децата си, с колаж или с каквото ви дойде на ум. Поръчайте подарък по специален случай за близък човек и със сигурност няма да сбъркате.

 

Отпечатаните на канаваца снимки, картини и графики могат да бъдат рамкирани, но в повечето случай се опват върху стабилна дървена подрамка. Бордовете, обвиващи страните ѝ, са обикновено в черно, бяло или върху тях се отпечатва част от изображението.

 

Предлага се платно от естествено влакно и от полиестерно. Всяко си има своите достойнства. Полиестерът е по-евтин и синтетичните му нишки не поемат нито капка от мастилата. Това прави цветовете на щампата ярки, отчетливи и жизнени. Освен това, за разлика от естествените влакна, синтетичните са с еднаква дебелина по цялата им дължина, поради което полиестерната канава е съвсем равна и плоска и осигурява възможност за печат с висока разделителна способност и точно предаване и на най-дребните детайли. Но пък – памучната създава по-силно усещане за автентичност и щампите върху нея са по-трайни.

Печат върху канаваца в рекламата

Отпечатъци върху канава създават усещане за стил и класа, за лукс. Достъпни са като цена и са по-рентабилни от отпечатъците върху скъпи фотохартии – особено при голямоформатните щампи. Те създават неповторимо впечатление у зрителя. А естетическото въздействие на изображението подкрепя рекламното послание, адресирано към потребителя. Отличен избор са за реклама на луксозни стоки, на козметика и др. Използвайте ги за интериорно брандиране, за изложбени щандове и зали, за реклама на мястото на продажбите и т. н.

 

А когато следващия път ви се наложи да подготвяте подаръци за партньори и клиенти, постери, картини и пана, отпечатани върху канава, ще бъдат попадение в десетката. Те ще се запомнят и дълго ще красят домове и офиси.

Обадете ни се, ако спешно искате нещо красиво и впечатляващо или пък ви трябва рекламно средство с висока маркетингова стойност. Твърде вероятно е изискано изображение върху канава да е точно това, което ви е нужно.