• bg
  • en
 

Психология на цветовете и приложението ѝ

Психология на цветовете и приложението ѝ

Дизайн

Ролята на цветовете в дизайна е двустранна. Те са първостепенно по важност техническо средство за постигане на изразителност, баланс и настроение. Но в същото време носят самостоятелен емоционален заряд, който до голяма степен осигурява въздействащата сила на дизайна.

 

Цветът може да предизвиква чисто физиологична реакция – червеното повишава кръвното налягане и изостря апетита, но и културна – черното в някои западни култури информира за траур и внушава тъга. Той притежава културно-историческа и психо-социална определеност. Начинът, по който влияе върху човешките сетива, емоции и поведение се изучава от отделен дял на психологията – психологията на цветовете.

 

Въпреки че при възприемането на краските значителна роля играе субективният опит, предпочитания и телесни особености, изводите на психологията на цветовете се приемат и използват с успех от бизнеса както при разработването на нови продукти, така и при създаването на брандове и налагането им на пазара, в рекламата, при оформлението на щандовете на мястото на продажбата и т. н.

 

Вече сме разглеждали ролята на цвета за успеха на марката, както и възможностите посредством цветовата палитра да влияем върху поведението на потребителите . Сега ще се спрем на значението, което психологията на цветовете приписва на някои от основните краски.

Бяло

В западната цивилизация бялото е израз на чистота и невинност, доброта и смирение. В източната е цветът на траура. При прекаляване с него се създава усещане за хлад и стерилност. Поради неутралния си характер е много използван като фон – за снимки и текст, за които осигурява отлична отчетливост и контраст. Много честа е комбинацията му с черно и сиво или с ярък, чист цвят. Ще го видите в логото на Adidas и ASOS.

Черно

Според цветовата психология той носи изтънченост и елегантност, символ е на мистерия и сила. Разчита се и като знак за страх, тъга, гняв. Доста използван е в търговията с модни и луксозни продукти. Работи особено добре в тандем с бялото, но и с червено и жълто, сребърно и златно. Пример – тикчето на Nike.

Сиво

Сивото е междина между бялото и черното, светлото и тъмното. В зависимост от контекста се усеща като стилно и елегантно, но и като скучно, депресивно. Много успешно се използва от Apple.

Оранжево

Оранжевото внушава ентусиазъм, напомня за приключения, забавления и творчество, но и за успех и баланс. Изразява движението и промяната, жизнеността. За будизма обаче той излъчва смирение. Привлича добре вниманието на потребителя, но е по-мек от червения, не е така категоричен. Създава закачливо настроение, ободрява. Използван е от различни бизнеси – включително за услуги и стоки за деца.

Розово

Символ е на женственост и безусловна любов, на незрялост и игривост. Харесван е от огромното болшинство от бизнесите, насочени към жените и особено към момичетата. Примери за подражание са Victoria’s Secret и Barbie.

Лилаво

Утвърдено е като цвят на кралете. Свързва се с лукс и богатство, със сила и благородство, с духовност и мъдрост. Прекалената му употреба може да доведе до усещане за неудовлетвореност, а се случва да се тълкува и като арогантност. Сред големите, които използват лилаво, са Yahoo и Hallmark

Кафяво

Първата асоциация е със земята. Символизира още дървото и камъка. Избира се често при натурални природни продукти. Цветовата психология го тълкува освен като олицетворение на природата, още и като олицетворение на сигурността и комфорта. Точно за сигурност и надеждност напомня кафявото в логото на UPS.

Златно

Разчита се като богатство и екстравагантност. В дизайна се използва за придаване на официалност и тежест – върху покани, визитки, етикети, сертификати и дипломи. Подчертава и обогатява цветовата палитра.. Изобилното му приложение обаче може да създаде впечатление за показност и кич.

Зелено | Психология на цветовете

Зеленият цвят заема уникална позиция в психологията на цветовете, символизирайки растеж, хармония и обновяване. Разбирането на психологическото въздействие на зеленото може да подобри посланията на бранда, да създаде желаната атмосфера и да повлияе ефективно на поведението на потребителите.

При брандирането, зеленото е предпочитан цвят, който представя  екологичност и устойчивост, резонирайки сред хората, съзнателни за околната среда. Това е цвят, който внушава здраве и жизненост, което го прави идеален за уелнес и органичната хранителна индустрия. 

Независимо дали в лога, уебсайтове или физически пространства, използването на психологията на цветовете със зелено може да предизвика положителни асоциации, да изгради доверие и да насърчи чувството за връзка с природата.

Синьо

Синият цвят в психологията на цветовете, олицетворява доверие, стабилност и спокойствие. Широко разпространената му привлекателност го прави предпочитан избор в различни сектори, от корпоративно брандиране до интериорен дизайн. Психологическото влияние на синьото е дълбоко върху настроението, надеждността и възприемането на бранда или пространството.

В корпоративните среди синьото е синоним на професионализъм и надеждност, което го прави чудесен избор за лога и идентичности на бранда. Смята се, че насърчава чувството за сигурност, насърчавайки лоялността и доверието на клиентите. В дигиталния дизайн преобладаването на синьото е забележимо, особено в технологиите и социалните медии, където то предава иновации и комуникация.

Синьото е цвят, който може да намали нивата на стрес, което го прави идеален за области, изискващи концентрация и спокойствие. Чрез интегрирането на синьото, професионалистите могат да впрегнат неговите психологически ползи в занаятчийски пространства, които резонират с тяхната аудитория, осигурявайки чувство на доверие и спокойствие.

Психология на цветовете и техните комбинации

Различните комбинации от нюанси могат да имат силен ефект в психологията на цветовете, като потенциално активира определени реакции сред хората. Това знание е безценно за дизайнери, търговци и творци.

Например комбинирането на синьо и зелено може да предизвика усещане за спокойствие и здраве, идеално за уелнес марки. Тази синергия използва успокояващия ефект на синьото с естествената жизненост на зеленото, засилвайки посланието за баланс и благополучие. Обратно, червеното и жълтото, обичайно дуо в хранително-вкусовата промишленост, стимулират апетита и привличат вниманието. 

 

Друга примерна комбинация е черното и златното – те създават усещане за лукс и изтънченост. За това често се използва от брандове от висок клас, за да сигнализират за първокласно качество.

В областта на маркетинга информираността за взаимодействията между цветовете и психологията е от решаващо значение. Правилната цветова комбинация може да подобри разпознаването на бранда, да насърчи покупките и да повлияе на възприятията на потребителите. 

Чрез овладяване на психологията на цветовете в комбинация, професионалистите могат да създават по-ефективни и емоционално резонансни дизайни, кампании и пространства. Това стратегическо използване на цвят може да създаде завладяващи разкази, да насочи поведението на потребителите и в крайна сметка да доведе до успех в различни индустрии.

Когато избирате цвят – за лого, за опаковка, за рекламни и маркетингови материали – помнете, че избирате настроение, емоционално послание, което вашите потребители ще възприемат директно и мигновено – в повечето случаи без посредничеството на ума и осмислянето. Затова бъдете внимателни и търсете помощта на професионалисти – като тези, които работят в екипа ни. Свържете се с нас , за да разработим заедно най-въздействащия и работещ дизайн за вашия бизнес!