• bg
  • en
 

Психология на цветовете и приложението ѝ

Психология на цветовете и приложението ѝ

Дизайн

Ролята на цветовете в дизайна е двустранна. Те са първостепенно по важност техническо средство за постигане на изразителност, баланс и настроение. Но в същото време носят самостоятелен емоционален заряд, който до голяма степен осигурява въздействащата сила на дизайна.

 

Цветът може да предизвиква чисто физиологична реакция – червеното повишава кръвното налягане и изостря апетита, но и културна – черното в някои западни култури информира за траур и внушава тъга. Той притежава културно-историческа и психо-социална определеност. Начинът, по който влияе върху човешките сетива, емоции и поведение се изучава от отделен дял на психологията – психологията на цветовете.

 

Въпреки че при възприемането на краските значителна роля играе субективният опит, предпочитания и телесни особености, изводите на психологията на цветовете се приемат и използват с успех от бизнеса както при разработването на нови продукти, така и при създаването на брандове и налагането им на пазара, в рекламата, при оформлението на щандовете на мястото на продажбата и т. н.

 

Вече сме разглеждали ролята на цвета за успеха на марката, както и възможностите посредством цветовата палитра да влияем върху поведението на потребителите . Сега ще се спрем на значението, което психологията на цветовете приписва на някои от основните краски.

Бяло

В западната цивилизация бялото е израз на чистота и невинност, доброта и смирение. В източната е цветът на траура. При прекаляване с него се създава усещане за хлад и стерилност. Поради неутралния си характер е много използван като фон – за снимки и текст, за които осигурява отлична отчетливост и контраст. Много честа е комбинацията му с черно и сиво или с ярък, чист цвят. Ще го видите в логото на Adidas и ASOS.

Черно

Според цветовата психология той носи изтънченост и елегантност, символ е на мистерия и сила. Разчита се и като знак за страх, тъга, гняв. Доста използван е в търговията с модни и луксозни продукти. Работи особено добре в тандем с бялото, но и с червено и жълто, сребърно и златно. Пример – тикчето на Nike.

Сиво

Сивото е междина между бялото и черното, светлото и тъмното. В зависимост от контекста се усеща като стилно и елегантно, но и като скучно, депресивно. Много успешно се използва от Apple.

Оранжево

Оранжевото внушава ентусиазъм, напомня за приключения, забавления и творчество, но и за успех и баланс. Изразява движението и промяната, жизнеността. За будизма обаче той излъчва смирение. Привлича добре вниманието на потребителя, но е по-мек от червения, не е така категоричен. Създава закачливо настроение, ободрява. Използван е от различни бизнеси – включително за услуги и стоки за деца.

Розово

Символ е на женственост и безусловна любов, на незрялост и игривост. Харесван е от огромното болшинство от бизнесите, насочени към жените и особено към момичетата. Примери за подражание са Victoria’s Secret и Barbie.

Лилаво

Утвърдено е като цвят на кралете. Свързва се с лукс и богатство, със сила и благородство, с духовност и мъдрост. Прекалената му употреба може да доведе до усещане за неудовлетвореност, а се случва да се тълкува и като арогантност. Сред големите, които използват лилаво, са Yahoo и Hallmark

Кафяво

Първата асоциация е със земята. Символизира още дървото и камъка. Избира се често при натурални природни продукти. Цветовата психология го тълкува освен като олицетворение на природата, още и като олицетворение на сигурността и комфорта. Точно за сигурност и надеждност напомня кафявото в логото на UPS.

Златно

Разчита се като богатство и екстравагантност. В дизайна се използва за придаване на официалност и тежест – върху покани, визитки, етикети, сертификати и дипломи. Подчертава и обогатява цветовата палитра.. Изобилното му приложение обаче може да създаде впечатление за показност и кич.

Когато избирате цвят – за лого, за опаковка, за рекламни и маркетингови материали – помнете, че избирате настроение, емоционално послание, което вашите потребители ще възприемат директно и мигновено – в повечето случаи без посредничеството на ума и осмислянето. Затова бъдете внимателни и търсете помощта на професионалисти – като тези, които работят в екипа ни. Свържете се с нас , за да разработим заедно най-въздействащия и работещ дизайн за вашия бизнес!