• bg
  • en
 

Трендове в дизайна през 2021

Трендове в дизайна през 2021

Дизайн

Вероятно си мислите, че времето на подобни теми е в началото на годината или още преди започването ѝ. Само че ние няма да ви говорим за очакваните тенденции, а за трендовете, които наблюдаваме в работата си. През една печатница минават толкова много дизайнерски решения, че само да иска да обобщава човек. Освен това тенденциите не са мигновения, които блясват и угасват (не че няма и такива). Те представляват дълбоки процеси на развитие, които постепенно набират сила, утвърждават се, владеят умовете и практиката, после постепенно затихват, за да станат видими отново след време. И така – какви са нашите наблюдения за трендовете в графичния дизайн през 2021 година:

Всички са полудели по 3D дизайна

Тенденцията съвсем не е нова, но развитието на технологиите предоставя нови и нови възможности пред графичните дизайнери. Виртуалните реалности преливат в разширени. Обединяването на фотографии и едноизмерни илюстрации разкрива нови ракурси. Постигнатият хиперреализъм прави изображенията живи и запомнящи се.

Типографията като вдъхновение

Тенденцията съвсем не е нова, но развитието на технологиите предоставя нови и нови възможности пред графичните дизайнери. Виртуалните реалности преливат в разширени. Обединяването на фотографии и едноизмерни илюстрации разкрива нови ракурси. Постигнатият хиперреализъм прави изображенията живи и запомнящи се.

Природа, повече природа

Присъствието на природния елемент в дизайна като усещане, като колорит и текстура, мекота и плавно преливане на формите, като образ не е нещо ново сред трендовете в графичния дизайн. То се подкрепя от тенденцията към природосъобразен живот и търсенето на максимално „истински“, органични потребителски стоки.

 

Изминалото време на изолация допълнително изостри глада за природа, за непосредственото ѝ преживяване и това се отрази осезаемо в творчеството на дизайнерите. През изтеклите месеци на 2021 в дизайнерските проекти ясно се забелязва водещата позиция на усещането за естественост, за природност.

Текстурата внася реализъм

Текстурата е външната видима структура на материалите, която се разпознава при докосване. В графичния дизайн тя придава усещане за реализъм и истинност. Тактилността на изображенията става все по-изразена тенденция. Дизайнерите не пропускат да привлекат вниманието ви и да ви накарат да желаете да докоснете предметите в изображенията – грапави или гладки, сухи или влажни, меки или твърди – и да запомните посланието им.

Трендове в света на цветовете

Градиенти

Те представляват цветови преходи от един цвят към друг. Цветовете могат да са подобни, но и напълно различни – контрастни. Използват се както като фон, така и като фокус на изображението. Осигуряват дълбочина, текстура, ново звучене на познати образи. Умело използвана, тенденцията придава модерност на фирмената идентичност, като запазва постигнатата с труд разпознаваемост.

Ахроматичност

Изглежда, че да се спрете на черно-бял дизайн в тоталната цветност на съвременния свят е лудост. Оказва се, че е печеливша лудост. Черно-белите дизайни се радват на изключително внимание на аудиторията. Може би защото навяват спомени, може би защото изпъкват категорично и няма как да бъдат подминати – важното е, че трендът работи. Помислете при следващия си проект за черно и бяло.

Тенденция към монохромен и двутонен дизайн

Трендът за използване на един или два цвята в дизайна е по-мека версия на ахроматичността. Той опростява и улеснява възприемането на дизайна, запомнянето и разпознаването на образите. В същото време все още дава достатъчно възможност за постигане на структуриране и хармоничност, на впечатляваща изразност.

Злато и метални ефекти

Свикнали сме да свързваме златото със значимост и респект. През тази година графичният дизайн се възползва максимално от възможностите на технологиите и превърнаха златото в акцент дори в съвсем обикновени и делнични сфери, където то по принцип няма място. Използвано индивидуално или в съчетание с други материали, благородният блясък привлича погледа и вниманието като магнит.

 

По подобен начин намират приложение среброто и метализираните цветове.

 

 

За тенденциите в графичния дизайн през 2021 година, открояващи се в проектите, които изпълнихме до тук, може да се говори на дълго и на широко, да се теоретизира, да се правят изводи и аналогии. Постарахме се да обобщим най-ярките трендове, които могат да са ви полезни в практическата ви работа.

 

Когато са ви нужни работещи, модерни и впечатляващи дизайнерски проекти, свържете се с нас! Нашите дизайнери ще ви помогнат с готовност.