• bg
  • en
 

Тапетите през 2021 година – тенденции и възможности

Тапетите през 2021 година – тенденции и възможности

Дизайн, Материали

Тапетите през последните години уверено се задържат на гребена на модната вълна. Те осигуряват бързо и лесно обновяване и предекориране на помещенията, като напълно променят и индивидуализират атмосферата в тях. През 2021 година е позволено всичко – от поставяне на отпечатък с малки размери на стената – подобно на произведение на изкуството, до пълно облепване на стените – включително и на тавана.

 

Какви са основните тенденции при тапетите за 2021

Максимализъм – истинска вакханалия от форми и цветове като реакция на властващия доскоро студен и формален минимализъм.

 

 

Флорални щампи – мислите, че са демоде? Вече не. Тапетите на цветя се радват на почитателите на винтиджа и ретрото, но и на модерния дизайн. Особено характерни са мрачните нюанси – среднощно синьо и зряла слива – като фон за нежни флорални образи в пастелни цветове, вдъхновени от натюрмортите на 17ти и 18ти век. Единственото правило при избора им – големите цветове правят малките стаи още по-малки, затова за тях избирайте по-деликатни и изящни щампи.

 

 

Еко тенденция – ясно се забелязват два силни тренда:

 

Тапетите с буйна тропическа растителност са водещи сред предпочитанията на дизайнери и потребители.

 

 

Имитации на камък и дърво, стари тухлени зидове и терацо мозайки, които наподобяват ламперии или стилни старинни стенни облицовки. Тук могат да се добавят и имитациите на гоблени и дамаски.

 

 

Абстрактни геометрични шарки и холограми внасят футуристично настроение с оригинални щампи, необичайни цветове и текстури.

 

 

Еклектичното любопитство се радва на огромна популярност – налагат се недопустими уж съчетания – на флорални с етнически елементи, на рае с леопардов принт, на мат с гланц. Обединяват ги и им придават стил монохромът, еднородните цветови нюанси.

 

 

Авторски тапети, изписани от самия художник – рисуват се върху трайни, плътни и екологични материали, заместват традиционните произведения на изкуството.

 

 

Лукс – използват се скъпи материали с най-високо качество. Дизайнът често е в стил арт деко с позлата и сребро и с авторски права.

 

 

Текстуриране – тапетите все по-често изглеждат триизмерни, мамят да ги докоснете, 3D дизайните сякаш излизат от стените. Стига се дотам, че дизайнът е бял или едноцветен и привлича вниманието ви единствено чрез текстурата.

 

 

Минимализъм – макар и силно стеснен, продължава да е търсен – ще рече семпъл рисунък,  еднотонност, проста текстура.

 

 

Практичност – основата и мастилата са трайни, непретенциозни, издръжливи, чудесно е, ако могат да се мият, стените дишат.

 

 

 

Тенденции при цветовите палитри през 2021

 

  • Уравновесяващо сиво и жизнено жълто – цветовете на годината според Panton. Жълтото е особено предпочитано там, където естествената светлина е оскъдна. Носи топлина, радост и позитивизъм.

Тенденция във възход е мекото жълто на горчицата. Позволява комбинации с основните цветове, използва се за създаване на ярки акценти на неутрален фон.

  • Тъмно синьо – подходящо е за по-класически интериор, сътворява елегантни съвременни пространства
  • Касис – горещо розово-лилаво – прилага се както като основа, така и като акцент. Предпочитан е при смелите дизайнерски решения.
  • Приглушено оранжево (пъпеш) – осигурява светъл, енергичен, жизнен интериор

 

 

Тапетите в основните помещения у дома

 

Антрето е място за преминаване, но и за първото впечатление за вашия дом. Ефирни растителни мотиви ще му придадат одушевеност и топлота. Колкото по-малко и лишено от дневна светлина е, толкова по-внимателни бъдете с избора на дизайна.

 

Тапети в банята – все по-често избирано решение. Въпреки че са водоустойчиви, мястото зад мивките и душовете, където е твърде горещо и твърде мокро, не е подходящо за тях. Много добре пасват раетата и флоралните мотиви, които насърчават отпускането и бягството от шума и напрежението. Подходящи са отличните имитации на скъпи плочки и мрамор.

 

В кухнята – използвайте ги за зониране – визуално отделете мястото за хранене от зоната за приготвяне на храната. Внимавайте при стените с шкафовете – лесно се стига до претрупване и впечатление за хаос

 

В дневната – търсенето с Google на „идеи за тапети в хола“ е нараснало с над 300% за една година. Предпочитани са пейзажни панорами  и градски изгледи в стил фреска и стенопис. Те правят пространството по-голямо, придават му дълбочина.

 

Тапети в спалнята – много харесвано е подчертаването на стената зад леглото. Изберете хармонични форми и цветови гами, които успокояват и релаксират. Освен ако не предпочитате силните, чисти цветове и динамични форми, сред които сутрините ви ще започват с летящ старт.

 

Благодарение на модерните печатни технологии вече не рискувате тапетите ви да са същите като на съседа отсреща, нито да губите време в издирване на най-подходящите като материал и дизайн. Можете да поръчате изработката им по свой проект  – като визия и колорит, като текстура, основа и начин на залепване. Тези, които ви показваме в портфолиото си , са само малка част от изработените от нас за клиентите ни.

 

Искате уникални тапети за дома или офиса си?

Свържете се с нас!